Total Cost of Ownership

Zuivelbedrijf vermindert kosten en stilstand

Voor een bedrijf en de inkomsten ervan is het essentieel om efficiënte procedures en structuren op te zetten. Inkoop vormt een groot deel van de uitgaven en middelen. Het is echter zelden een gebied dat bedrijven onderzoeken op mogelijke verbeteringen, en vaak worden de inkooppatronen gekenmerkt door een groot aantal leveranciers, verspreide bestellingen en veel tijd die wordt besteed aan het afhandelen van artikelen en facturen.

Lees meer over TCO

Toen André Kjøller als Supervisor en Technisch Inkoper bij zuivelbedrijf Mille Food begon te werken, zag hij het aanbod en de breedte van leveranciers die Mille Food had en het potentieel om hogere kortingen te vragen.

Dankzij zijn achtergrond als elektricien kende André Solar en wat ze konden bieden en nam hij contact met hen op om de kortingsniveaus te bespreken.

Tijdens zijn gesprek met Martin Lauritsen, Account Manager Industrie bij Solar werd echter al snel duidelijk dat Mille Food potentieel had voor meer: voor het verbeteren van hun voorraad en het consolideren van leveranciers.

Optimalisatie van inkoop en voorraad
In een dergelijk geval kijkt Solar naar de totale eigendomskosten (TCO), dat wil zeggen alle kosten die gepaard gaan met de aankoop van een artikel bij het analyseren van de hele waardeketen - gerelateerd aan indirecte uitgaven, dat wil zeggen alle niet-productgerelateerde onderdelen. Martin legt uit: "We maken een overzicht van de artikelen en leveranciers in het bedrijf, voeren een transparantieanalyse uit en brengen de processen en de bijbehorende kosten in kaart. Dan presenteren we de resultaten aan de klant, zodat ze kunnen zien hoeveel transacties, leveringen en facturen ze kunnen verminderen door hun inkoop te consolideren. Ze zijn daar meestal heel verbaasd over. Ons concept is een pakketoplossing die naast de berekeningen van zachte en harde besparingen, analyses en dataverrijking ook bestaat uit een kanban-oplossing". Kanban is een gecontroleerde voorraadoplossing met rekken en planken met dozen die op elk moment alleen de minimale hoeveelheid voorraad bevatten die nodig is. Solar vult de kanban-voorraad continu aan, op basis van berekeningen en analyses van de behoeften van het bedrijf.

Nu zijn alle voorradige artikelen van Mille Food geanalyseerd en geconsolideerd, en wordt 89% daarvan geleverd door Solar, wat Mille veel geld bespaart. In samenwerking met André werkt Solar voortdurend aan het implementeren en leveren van aanvullende artikelen, zodat hun bevoorrading nog verder wordt geoptimaliseerd en gestructureerd.

De samenwerking met Solar verloopt uitstekend. Ik krijg snel antwoord en het is altijd mogelijk om competente en efficiënte ondersteuning te krijgen. André Kjøller, Supervisor en Technisch Inkoper, Mille Food

Het werk uitbesteden
"Het analyseren van alle leveranciers en voorraadartikelen is een enorme klus", zegt André. "We zouden het zelf kunnen doen, maar dat zou in een druk bedrijf niet haalbaar zijn. Als Solar het werk doet en onze voorraad en leveranciers analyseert, komt er veel tijd voor ons vrij en kunnen wij ons gewoon concentreren op onze dagelijkse zaken. Onze financiële afdeling heeft hier al met al 1 uur werk aan besteed, met er cijfers uit halen, en ik kan ermee aan de slag als ik er tijd voor heb. Ook de analyses en implementatie kunnen stapsgewijs gebeuren en hoeven niet in één keer een grote klus te zijn".

André legt uit dat het grote voordeel voor hen is dat hun voorraad bij Solar zit, wat betekent dat Mille niet veel artikelen op voorraad heeft op hun locaties. Hun voorraadartikelen zijn altijd up-to-date met precies wat Mille Food nodig heeft, met een goed overzicht en structuur, waardoor ze veel tijd en geld besparen. Bovendien is de stilstand van hun productie aanzienlijk verminderd, omdat ze altijd de contacten van Solar en een breed productportfolio hebben om aan hun behoeften te voldoen.

"De samenwerking met Solar verloopt uitstekend", bevestigt André. "Ik krijg snel antwoord en het is altijd mogelijk om competente en efficiënte ondersteuning te krijgen. Een belangrijk onderdeel van het uitvoeren van een procedure als deze is de samenwerking met Solar en het vertrouwen dat we voelen. Dat is cruciaal voor succes. Gezien de achtergrond van Solar, hun productaanbod, expertise en diensten, hebben we vertrouwen in deze samenwerking".

 

Over Mille Food

Mille Food A/S is een Deens zuivelbedrijf, gespecialiseerd in het produceren van melkpoeder voor baby's. De fabriek is goedgekeurd door de Deense, Europese en Chinese voedselautoriteiten en heeft een FSSC 22000-certificering.

Over Solar

Solar is een sourcing- en servicebedrijf op het gebied van elektriciteit, sanitair, industrie, ventilatie en klimaat en energie. Onze activiteiten zijn gericht op een breed scala aan producten, hoge beschikbaarheid, unieke logistiek en diensten met toegevoegde waarde.

TCO: Meer controle en betere rentabiliteit

Wij van Solar helpen je niet alleen met het leveren van de juiste producten - we kunnen je bedrijf ook helpen zich te verbeteren. Door te focussen op TCO, Total Cost of Ownership, krijg je een betere controle terwijl je je totale kosten verlaagt. Neem vandaag nog contact met ons op om te berekenen hoeveel je kunt besparen.

Neem contact met ons op