Fastbox na 16.45uur op werkdagen en in weekend

De Solar Fastbox service is alleen beschikbaar op werkdagen tot 16.45uur.

{{cart.Info.Name}}

Je kan de winkelwagen verwijderen of opslaan

De aapjes, neusberen en maki’s zitten er warmpjes bij.

“Geen mooier werk dan op een dierenpark. Alle disciplines van ons vak komen hier samen. Daar hebben we onze handen vol aan.” De naam van het park: Burgers Dierenpark. De installateur: Niek Maessen van het gelijknamige technische installatiebedrijf. De klus: de aanleg van verwarming met een warmtepomp als bron. De reden om een kijkje te nemen: voor de distributie van de warmte wordt gebruik gemaakt van een RAUVITHERM terreinleiding op maat geleverd door Solar.

Het 45 hectare grote dierenpark onderscheidt zich van andere dierenparken door zijn ecodisplays, waar grootschalig natuurlijke leefomgevingen zijn nagebouwd. En bij het creëren daarvan hoort ook een duurzaam natuurbeleid. Het familiebedrijf doet er dan ook alles aan om verantwoord en milieuvriendelijk om te gaan met energie, water, inkoop, voedsel, vervoer en afval. Dat beleid wordt al sinds 2004 beloond met The Green Key, een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven. De recente investering in de warmtepomp die drie nieuwe dierenverblijven van warmte voorziet, past geheel in die succesvolle duurzame filosofie.

Divers werk
Het Dierenpark is verreweg de grootste opdrachtgever van Maessen Technische Installaties; de tien medewerkers zijn er permanent gestationeerd. Niek Maessen: ‘Het werk is enorm divers. Denk aan luchtbehandeling. Aan warmte en koude, van vriescellen tot comfortkoeling. Voor beide doen we de opwekking, distributie en afgifte. Verder natuurlijk de elektra, inclusief zwakstroom. De data en telefonie. Riolering. Alles wat met water te maken heeft, waaronder het opvangen van het regenwater, de bronnen, de eigen waterdruksystemen en filtering. Maar ook de regeltechniek, constructiebouw, piping, dakbedekking en noem maar op. We engineeren zelf, schrijven de programma’s. Kortom: een veelheid aan disciplines en daarbinnen een grote diversiteit aan uitdagende werkzaamheden.”

In lijn met de duurzame filosofie van het park wordt een door Solar geleverde Nefit mono block warmtepomp geïnstalleerd. De lage temperatuurwarmte wordt gedistribueerd en verdeeld over drie nieuwe gebouwen voor de neusberen en doodskopaapjes, de maki’s en de stokstaartjes. De ruimten zijn voorzien van wandverwarming. “Dat geeft de meest egale warmte voor de dieren; niet met lucht, dus mooi stil”, vertelt Maessen. “Daarnaast halen we hoge temperatuur van het parkrestaurant als back-up naar de warmtepomp. Zodra bij ons de kachel uitvalt, doen we een trui aan. Bij dieren kan dat niet en moet er altijd een back-up zijn. Daarvoor in de plaats leveren we in de zomer koude retour aan parkrestaurant. Oftewel: één installatie, twee functies.”

Terreinleiding
Twee jaar terug heeft Maessen in samenwerking met Solar De Mangrove met daarin een nieuw verblijf voor de zeekoeien gerealiseerd, waarbij Solar van kabelgoot tot frequentieregelaars veel  materialen heeft geleverd. “Dat werk liep vlekkeloos.” Nu ging het om het leveren van RAUVITHERM terreinleiding voor de distributie van de warmte. Zo min mogelijk verlies is de reden van de keuze maar ook de andere voordelen spelen mee. Mark van Doornik, 

Accountmanager Building Technologies bij Rehau: “RAUVITERM is een betrouwbaar en goed te verwerken terreinleiding. De buitenmantel en isolatielaag zijn naadloos uit één stuk waardoor de terreinleiding beschermd is tegen vochtspreiding in geval van mantelschade. De leiding combineert maximale flexibiliteit met excellente warmte-isolerende eigenschappen en een hoge mate aan betrouwbaarheid. En minstens zo belangrijk: RAUVITHERM wordt door Solar op elke gewenste lengte geleverd.”Ook voor de installateur zijn volgens Van Doornik de voordelen evident. “Die profiteert van de maximale installatievriendelijkheid dankzij de gegolfde buitenmantel, waardoor de terreinleiding eenvoudig verlegd kan worden.” Bovenop de eigenschappen van de leiding komt het RAUVITERM kortlengte concept. Van Doornik: “Solar levert de terreinleiding op maat binnen 24 uur in enkele (UNO) en een dubbele (DUO) uitvoering. De diameters 25 tot en met 40 millimeter en toebehoren zijn compleet uit voorraad leverbaar. Bestel je vandaag 13 meter dan heb je die morgen in huis. Dat kan alleen bij Solar.”

Universeel systeem
In het dierenpark zijn door Maessen meerdere lengtes van de leiding toegepast, waaronder twee keer 100 meter, 72 meter en nog enkele kortere lengtes. De installateur kon daarbij terugvallen op het universele systeem voor koppelingen. Rehau heeft voor haar leidingen een uniek perssysteem. Bij RAUVITERM heeft de fabrikant echter voor een universele oplossing gekozen. Ook al werkt een installateur niet met Rehau dan kan hij er toch gebruik van maken. Maessen: “Door middel van hydraulische knelkoppelingen is de terreinleiding eenvoudig aan te sluiten met standaard gereedschap. Dat brengt ons veel montagegemak en tijdwinst. Snel en efficiënt. Plus het is kunststof, dus geen kans op lekkage, roest en dergelijke.” En de aapjes, neusberen en maki’s? “Die zitten er warmpjes bij.”

“RAUVITERM is een betrouwbaar en goed te verwerken terreinleiding. En minstens zo belangrijk: RAUVITHERM wordt door Solar op elke gewenste lengte geleverd.”