Klantcase Brugzaal Universiteit Utrecht

“Zwart overheerst in de ruimte. Het licht wordt dus nauwelijks gereflecteerd. Dankzij de gebruikte ledmodules levert dit een prachtig resultaat op. We kunnen het meubilair en de objecten in de wanden zodanig verlichten dat het lijkt alsof ze zelf licht geven. Spannend en ontspannend tegelijk. Het geeft de ruimte een speciale uitstraling die de gebruikers erg op prijs stellen." De Brugzaal is een verbindingsroute die twee gebouwen van de Universiteit Utrecht met elkaar verbindt. De ruimte was voorheen in gebruik als bibliotheek, maar werd opnieuw ingericht als vrijetijds- en loungeplek. Voor het nieuwe ontwerp ging men op zoek naar geheel nieuwe en passende verlichting. Philips kreeg de opdracht om de Brugzaal tot leven te brengen.

 

Brugzaal Universiteit Utrecht, Hoe licht een passage transformeerde tot een spannende break-outruimte

 

De juiste verlichting
De Brugzaal, oorspronkelijk een passage tussen twee gebouwen, bevindt zich boven een busbaan en tussen het Van Unnik-gebouw en de nieuwe bibliotheek van de Universiteit Utrecht. De ruimte meet 45 bij 13 meter en is gevuld met meubilair waarop studenten kunnen ontspannen. De verlichting moest aansluiten bij het nieuwe kleurenpalet, dat bestond uit gedeeltelijke zwarte vloeren en wanden, zwarte verwarmingselementen en rode en gele accenten voor het meubilair en de vloer.

Het specifieke karakter van het ontwerp vereiste onzichtbare armaturen met een minimale lichtspreiding. Het nieuwe ledconcept voldeed hier volledig aan. LEDline2- en Celino-lichtstrips werden gebruikt voor het creëren van naadloze lichtgordijnen, en met de dubbele Fiorenza-spots werd het meubilair direct verlicht, zodat daar goed kan worden gelezen.

Wat een nutteloze ruimte zou zijn geweest is veranderd in een plek waar studenten graag relaxen, studeren en afspreken. Een blijvende verbetering gerealiseerd dankzij verlichting.

De ledspots zijn verborgen in het plafond en geven intens licht in smalle stralen, waardoor het lijkt alsof het uit het niets komt.

 

http://www.lighting.philips.com/main/cases/cases/education/brugzaal.html

 

brugzaal