Fastbox na 16.45uur op werkdagen en in weekend

De Solar Fastbox service is alleen beschikbaar op werkdagen tot 16.45uur.

{{cart.Info.Name}}

Je kan de winkelwagen verwijderen of opslaan

Tabak Installatietechniek en Solar Koplopers in duurzame oplossingen

In Musselkanaal en Nieuw-Buinen realiseert Woningcorporatie Lefier 27 Nul-Op-de-Meter woningen. Bouwonderneming Gebroeders Benus is de bouwkundig aannemer en de technische installaties worden uitgevoerd door Tabak Installatietechniek. In de driehoek Lefier - Benus - Tabak is Solar leverancier én adviseur. Naast onder andere de elektrotechnische materialen komt de gespecialiseerde hardware die nodig is voor het duurzaam en veilig verzamelen van meetdata via Solar.

Projectleider Niek Tapken van Tabak: “Maar bovenal ontzorgt Solar ons in de communicatie met de partijen die de meetdata registreren en inzichtelijk maken voor Lefier en de bewoners. Lastige materie die Solar niet alleen beheerst, maar ook helder weet uit te leggen.”

Meedenken in oplossingen

Een Nul-Op-de-Meter woning (NOM-woning) wekt in principe, bij normaal gebruik, net zoveel energie op als dat ze verbruikt. Het realiseren van een NOM-woning brengt echter extra kosten met zich mee. Die kunnen worden gedragen omdat er na renovatie of oplevering alleen nog minimale kosten voor energieverbruik zijn. Bij verhuur worden die kosten door woningcorporaties doorberekend via de Energieprestatievergoeding (EPV). Tapken: “De EPV stelt hoge eisen aan het verzamelen en beschikbaar stellen van meetdata. Door de nieuwe Privacywet AVG zijn die eisen alleen maar toegenomen. Solar heeft samen met gespecialiseerde partners de kennis en kunde om hiervoor aan ons en onze opdrachtgevers de juiste oplossingen aan te dragen.”

 

Snel over op Solar

Tabak Installatietechniek uit Ter Apel is een totaalinstallateur. Materialen als elektra, sanitair en verwarming worden gekocht bij Solar. Is er met spoed iets nodig dan wordt de Solar Fastbox ingezet. Bij de NOM-woningen waren voor Tabak echter niet het assortiment en de snelheid doorslaggevend voor de samenwerking, maar de technische kennis en zekerheid van de Solar organisatie. De bouw van de 27 woningen, alle hetzelfde type, bestaat uit twee fasen: in Musselkanaal zijn in 2017 vijf NOM-woningen gebouwd en inmiddels in gebruik, terwijl de eerste zes van de 22 woningen in Nieuw Buinen in week 18 worden opgeleverd. De woningen zijn niet op gas aangesloten en maken gebruik van een all-electric lucht/water warmtepomp en een WTW-unit voor ventilatie. Verder hebben ze een zonneboiler, zonnepanelen en infrarood verwarming op de verdieping. 

Dashboard verbruik en opbrengst

Om het verbruik en de opbrengst van de NOM-woningen van Lefier inzichtelijk te maken werkt Solar samen met MijnEnergiebundel.nl en TMX. Deze laatste is specialist in het ontwikkelen en aanbieden van telemetriesystemen voor het op afstand beheren van technische installaties. MijnEnergiebundel.nl biedt oplossingen voor de monitoring van zeer energiezuinige woningen en geeft via een dashboard inzicht in de energieprestaties. Belangrijk, want zo wordt duidelijk welk deel van het verbruik gebouwgebonden en welk deel gebruiksgebonden is. “De ene bewoner doucht nu eenmaal vaker en langer dan de andere”, zegt Tapken lachend. De projectleider benadrukt tot slot nog eens hoe belangrijk de technische kennis is van zowel de hardware als software van duurzaam bouwen. “De meerwaarde zit ‘m in de techniek. De kennis van Solar zelf, maar ook die van de partijen daarachter, is essentieel voor het slagen van dergelijke projecten. De installaties moeten goed werken en de data moet betrouwbaar worden gewonnen, veilig worden versleuteld en op de juiste wijze worden vrijgegeven. Een NOM-woning doe je er niet even bij. Je kunt alleen op een duurzame manier aan duurzaamheid werken. Met Solar en haar partners kan dat.”

Wat zijn de voordelen voor Tabak om met Solar te werken?

• Solar heeft de juiste technische kennis en kunde in huis.
• Je kunt heel goed met de technische mensen van Solar sparren.
• Bij vragen wordt snel antwoord gegeven of een oplossing aangedragen.
• Extra wensen worden snel en goed met elkaar ingevuld. 
• Solar werkt samen met gespecialiseerde partners.