Fastbox na 16.45uur op werkdagen en in weekend

De Solar Fastbox service is alleen beschikbaar op werkdagen tot 16.45uur.

{{cart.Info.Name}}

Je kan de winkelwagen verwijderen of opslaan

ERKENDE MAATREGELENLIJST

Hotels & Restaurants

Onderstaande thema’s zijn relevant voor de door jouw gekozen bedrijfstak. Je ziet op hoofdlijnen de bijbehorende erkende maatregelen. De complete lijst met de geldende erkende maatregelen vind je op rvo.nl.

Inrichtingen voor het verschaffen van logies voor kortstondig verblijf in hotels en motels. Ook gaat het om inrichtingen voor hoteldienstverlening (zoals pensions en appartementhotels) en voor restaurants die volledige maaltijden verschaffen voor directe consumptie ter plekke, al dan niet in combinatie met dranken en kleine etenswaren voor directe consumptie. Ter indicatie de SBI-codes die hiervoor veelal worden gebruikt:SBI-code55.10.1, 55.10.2en56.10.1.Cafetaria’s,ijssalons, lunchrooms, snackbars, eetkramen (SBI 56.1), cafés (SBI 56.3), conferentieoorden (SBI 55.10.2) en hotels of restaurants met een conferentiegelegenheid vallen onder de reikwijdte van de lijst. Voor de bedrijfstak ‘hotels en restaurants’ zijn erkende maatregelen aangemerkt voor de in tabel 12 genoemde activiteiten.

 

Bekijk hier de volledige uitleg over SBI-codes.

Snel een gericht advies? Vraag onze erkende maatregelenscan aan!

Als je gebruik maakt van onze Erkende Maatregelen Scan (EMS) ontvang je een helder rapport met daarin de alle erkende maatregelen die je moet implementeren, inclusief bijbehorende kosten en baten. Op basis van dit rapport stellen wij samen met jou het plan van aanpak op, waardoor je bedrijf voldoet aan haar wettelijke verplichtingen.

Contactformulier

Verlichting

Je kunt verlichting voor allerlei doeleinden gebruiken. Denk aan binnen-, buiten-, reclame- of sfeerverlichting. Voor al deze vormen zijn er bespaarmogelijkheden. Zo kun je zuinige ledlampen gebruiken of kiezen voor automatisch in- of uitschakelen van je verlichting.

Erkende maatregelen

 • 1 - Schakel binnen- of buitenverlichting uit wanneer dat kan

  1 - Schakel binnen- of buitenverlichting uit wanneer dat kan

  Je kunt voor buitenverlichting een tijd- of schemerschakelaar instellen, zodat die alleen brandt als het nodig is. Voor binnenverlichting pas je een aanwezigheidsschakelaar toe. Het licht gaat dan automatisch uit wanneer er in een bepaalde ruimte geen mensen aanwezig zijn.

 • 2 - Maak gebruik van ledverlichting

  2 - Maak gebruik van ledverlichting

  Voor veel soorten verlichting zijn energiezuinige ledtoepassingen beschikbaar. Door ledverlichting te gebruiken heb je minder energie nodig voor dezelfde hoeveelheid licht. Ledlampen zijn tot wel 80% zuiniger en gaan bovendien langer mee. Daarnaast kunnen ze vaak worden toegepast in de bestaande armaturen. Bij een complete vervanging van de verlichting is het raadzaam speciale led-armaturen toe te passen.

 • 3 - Maak optimaal gebruik van daglicht

  3 - Maak optimaal gebruik van daglicht

  Hoe meer je gebruikmaakt van daglicht, hoe minder energie je verbruikt. Zorg daarom voor een daglichtafhankelijke regeling of schakeling op uw binnenverlichting. Dan past je verlichting zich automatisch aan het binnenvallend daglicht aan.

Verwarming

Je kunt relatief eenvoudig veel energie besparen op verwarming, door je installatie goed in te stellen en onnodig aanstaan te voorkomen. Daarnaast is het ook mogelijk een energiezuinige hr-ketel toe te passen, een besparende regeling op je cv-ketel te gebruiken of de verwarmingsleidingen te isoleren.

Erkende maatregelen

 • 1 - Voorkom onnodig aanstaan van je verwarming

  1 - Voorkom onnodig aanstaan van je verwarming

  Met behulp van een tijdschakelaar schakelt je verwarming automatisch uit buiten bedrijfstijd. Door op deze tijdschakelaar een weekprogramma in te stellen, stem je de werking van de verwarming optimaal af op de gebruikstijden van je organisatie.

 • 2 - Regel de binnentemperatuur per ruimte apart

  2 - Regel de binnentemperatuur per ruimte apart

  Je kunt de temperatuur van elke ruimte in je gebouw apart instellen. Dit doe je door per ruimte een regelmogelijkheid op de radiatoren aan te brengen. Zo stem je de temperatuur af op de warmtebehoefte per ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur verlagen in ruimtes waar niemand is.

 • 3 - Gebruik een weersafhankelijke of optimaliserende regeling op uw cv-ketel

  3 - Gebruik een weersafhankelijke of optimaliserende regeling op uw cv-ketel

  Op cv-ketels kun je een weersafhankelijke of optimaliserende regeling toepassen. Hiermee past de cv-ketel zich aan de actuele omstandigheden aan en verbruikt daardoor niet meer energie dan nodig. Een weersafhankelijke regeling past de cv-watertemperatuur aan de buitentemperatuur aan, zodat de watertemperatuur niet hoger is dan nodig. Een optimaliserende regeling houdt bovendien rekening met de gebouweigenschappen, de opwarmtijd en de interne warmtelast.

 • 4 - Gebruik een energiezuinige hr-ketel

  4 - Gebruik een energiezuinige hr-ketel

  Een hr-ketel gebruikt minder gas dan een conventionele ketel. Zo kun je 10 tot 15% op uw gasverbruik besparen. Een hr-ketel met een hr 107-label is aan te raden: die heeft een hoog rendement (minimaal 107% op onderwaarde en 96% op bovenwaarde).

 • 5 - Isoleer de verwarmingsleidingen

  5 - Isoleer de verwarmingsleidingen

  Hoe verder warm water vervoerd wordt, hoe meer warmte via de leidingen van de installatie verloren gaat. Het is daarom raadzaam om deze leidingen te isoleren, zeker als die door onverwarmde ruimtes gaan.

Ventilatie

Voor een gezond binnenklimaat is ventilatie nodig. Met een optimaal ingesteld ventilatiesysteem bespaar je energie. Denk bijvoorbeeld aan een systeem dat alleen ventileert wanneer dat nodig is. Of een systeem dat energie uit ventilatielucht hergebruikt.

Erkende maatregelen

 • 1 - Voorkom onnodig aanstaan van ventilatie

  1 - Voorkom onnodig aanstaan van ventilatie

  Bespaar energie door je ventilatiesysteem te regelen naar behoefte. Denk bijvoorbeeld aan aanwezigheids- of tijdsschakelaars, zodat de ventilatie alleen werkt als dat nodig is. Het is ook mogelijk een CO2-regeling in te stellen. Die ventileert op basis van de hoeveelheid CO2 in de lucht.

 • 2 - Hergebruik energie uit ventilatielucht

  2 - Hergebruik energie uit ventilatielucht

  Met warmteterugwinning is het mogelijk om energie te besparen, terwijl het klimaat comfortabel blijft. Je kunt de warmte van de uitgaande lucht gebruiken om de verse aanvoerlucht op te warmen.

 • 3 - Gebruik efficiënte ventilatoren

  3 - Gebruik efficiënte ventilatoren

  Zorg voor elektromotoren die efficiënt werken en regelbaar zijn, zodat de ventilatie steeds kan worden afgestemd op de behoefte. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat de weerstand van het luchtkanalensysteem zo laag mogelijk is, bijvoorbeeld door luchtfilters met minder weerstand toe te passen, en het luchtverlies in het systeem beperkt blijft.

Productkoeling

Energie besparen bij koelen en invriezen van producten kan op vele manieren. Er zijn drie hoofdcategorieën: koel- en vriescellen, koel- en vriesmeubels en koelinstallaties.

Erkende maatregelen

 • 1 - Gebruik ledverlichting

  1 - Gebruik ledverlichting

  Kies bij vervang van verlichting in koel- of vriescellen voor ledverlichting. Deze is zeer geschikt voor gebruik in koude ruimtes en geeft direct voldoende lichtopbrengst.

 • 2 - Installeer een deurschakelaar

  2 - Installeer een deurschakelaar

  Wanneer je de deur van een vries- of koelcel opent, blaast de ventilator van de verdamper koude en droge lucht naar buiten. Tegelijkertijd stroomt warme en vochtige lucht naar binnen. Je kunt energieverlies minimaliseren door een deurschakelaar te gebruiken. De schakelaar signaleert wanneer de deur open is en onderbreekt dan tijdelijk de koeling.

 • 3 - Isoleer de wanden van de cel

  3 - Isoleer de wanden van de cel

  De compressor van een koel- of vriescel moet harder werken als de wanden niet voldoende geïsoleerd zijn. Isoleren zorgt voor minder koudeverlies en een lagere belasting van de compressor, en daarmee voor een lager energieverbruik.

 • 4 - Dek koelmeubels af

  4 - Dek koelmeubels af

  Bij (semi-)verticale en horizontale koelmeubelen kun je het koudeverlies naar de winkelruimte beperken door als afdekking enkel- of dubbelglas toe te passen.

 • 5 - Gebruik anticondensfolie

  5 - Gebruik anticondensfolie

  Als vriesmeubeldeuren geopend worden, komt er warme en vochtige lucht binnen. Die condenseert vervolgens aan de binnenkant van de glazen deur. Elektrische randverwarming in de deur is effectief, maar kost energie. Anticondensfolie is een goed alternatief.

 • 6 - Pas automatische ontdooiing toe

  6 - Pas automatische ontdooiing toe

  In een koel- of vriescel of op een koel- of vriesmeubel vriest waterdamp op de verdamper vast. Zo vormt zich een isolerende ijslaag waardoor de verdamper minder goed functioneert. Door toepassing van automatische ontdooiing, blijft het systeem optimaal werken.

 • 7 - Hergebruik je condensorwarmte

  7 - Hergebruik je condensorwarmte

  De condensor van je koel- of vriesinstallatie geeft zijn warmte af aan de omgeving. Deze warmte kun je hergebruiken, bijvoorbeeld om tapwater of een volledige ruimte te verwarmen. Dit kan rechtstreeks, maar je kunt ook een tussenmedium gebruiken, zoals een persgasboiler.

 • 8 - Beperk koudeverlies via leidingen

  8 - Beperk koudeverlies via leidingen

  Een koelinstallatie maakt gebruik van leidingen om koelmiddel te transporteren. Wanneer deze leidingen door verwarmde ruimtes lopen, gaat onderweg koude verloren. Dit verlies is te verminderen door koel- en vriesleidingen en appendages te isoleren.

Isolatie van je gebouw

Door je gebouw te isoleren, voorkom je onnodig warmte- en koudeverlies. Isolatie houdt je gebouw koel in de zomer en warm in de winter. Ook door openstaande bedrijfs- en transportdeuren kan veel warmte of koude verloren gaan.

Erkende maatregelen

 • 1 - Isoleer je spouwmuren

  1 - Isoleer je spouwmuren

  Een niet-geïsoleerde spouwmuur kun je laten opvullen met isolerend materiaal, zodat minder warmte verloren gaat.

 • 2 - Gebruik snel of automatisch sluitende deuren en afzonderlijke loopdeuren

  2 - Gebruik snel of automatisch sluitende deuren en afzonderlijke loopdeuren

  Via bedrijfs- en transportdeuren gaat veel energie verloren. Zorg er daarom voor dat dit soort deuren zo kort mogelijk openstaan, bijvoorbeeld door een snelsluitende of automatische deur toe te passen. Of zorg dat je transportdeur, bedrijfsdeur of gevel een aparte loopdeur voor personentoegang heeft.

 • 3 - Isoleer je transportdeuren

  3 - Isoleer je transportdeuren

  Een niet-geïsoleerde transportdeur kun je vervangen door een geïsoleerde deur. Daarnaast kun je ook (opblaasbare) luchtkussens of tochtslabben gebruiken. Daarmee sluit je openingen af die warmteverlies veroorzaken – bijvoorbeeld de opening tussen een vrachtwagen en een transportdeur.

Bereiden voedingsmiddelen

Bij het bereiden van voedingsmiddelen kun je energie besparen. Zo kun je het afzuigsysteem in uw keuken energiezuinig inregelen. Daarnaast kun je zorgen dat keukenapparatuur automatisch uitgeschakeld wordt wanneer deze niet gebruikt wordt.

Erkende maatregelen

 • 1 - Verminder het debiet van afzuigsystemen in grootkeukens

  1 - Verminder het debiet van afzuigsystemen in grootkeukens

  De afzuiginstallatie van het fornuis in je grootkeuken kun je uitrusten met rook- of dampdetectieapparatuur, in combinatie met meet- en regelapparatuur. Hiermee zorg je ervoor dat je afzuiginstallatie niet méér (warme) lucht afvoert dan nodig is.

 • 2 - Gebruik een infrarood salamander met aan/uit- of tijdschakelaar

  2 - Gebruik een infrarood salamander met aan/uit- of tijdschakelaar

  In keukens wordt voor het verwarmen of grillen van producten vaak een infrarood salamander gebruikt. Met een tijdschakelaar kun je de salamander buiten gebruikstijden uitschakelen. Een apparaat met pandetectie schakelt automatisch uit als er geen producten onder staan.

Warmwater- voorziening

Voor het energiezuinig verwarmen van water kun je kiezen voor een hoogrendementsboiler (hr-boiler) in plaats van een conventionele boiler. Daarmee kun je tot 20% gasverbruik besparen. Douches maak je zuiniger met behulp van waterbesparende douchekoppen. Daarnaast kun je je warmwaterleidingen isoleren om warmteverlies te voorkomen.

Erkende maatregelen

 • 1 - Gebruik een hr-boiler

  1 - Gebruik een hr-boiler

  Een hoogrendementsboiler (hr-boiler) is een goed alternatief voor een conventionele boiler. Deze is namelijk energie-efficiënter. Zo kun je tot 20% op uw gasverbruik besparen.

 • 2 - Gebruik waterbesparende douchekoppen en -knoppen

  2 - Gebruik waterbesparende douchekoppen en -knoppen

  Met een waterbesparende douchekop breng je het waterverbruik van douches omlaag. Een besparing van twintig naar zes liter water per minuut is dan mogelijk. Daarnaast is het ook mogelijk een speciale knop te installeren. Wie daarop drukt, krijgt voor een bepaalde tijd water; daarna stopt de waterafgifte automatisch, tot er opnieuw op de knop wordt gedrukt.

 • 3 - Isoleer uw warmtapwaterleidingen

  3 - Isoleer uw warmtapwaterleidingen

  Hoe verder warm water vervoerd wordt, des te meer warmte verloren gaat via de leidingen. U kunt dit beperken door de leidingen te isoleren.

Registratie en bewaking

Om je energieverbruik te monitoren, gebruik je een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). Het rapporteert over hoe je installaties functioneren. En het stuurt deze installaties eventueel ook aan. Door uw energieverbruik te registreren en te bewaken kun je tot wel 30% van uw energieverbruik besparen. Afhankelijk van je energieverbruik worden in de erkende maatregelen drie verschillende systemen voorgeschreven.

Erkende maatregelen

 • 1 - Installeer een energieregistratie- en bewakingssysteem

  1 - Installeer een energieregistratie- en bewakingssysteem

  Een slimme meter; Dit is een digitale energiemeter, die je traditionele elektriciteits- en gasmeter vervangt. De digitale energiemeter geeft automatisch je energieverbruik door aan je netbeheerder. Zo weet je precies hoeveel je verbruikt. Wek je zelf energie op? Dan kun je op de slimme meter zien hoeveel stroom je terugstuurt. Een digitale energiemeter is meestal gratis beschikbaar.

 • 2 - Een automatisch EBS met rapportagefunctie

  2 - Een automatisch EBS met rapportagefunctie

  Met dit systeem maakt je je elektriciteits- en gasverbruik tot in detail inzichtelijk: tot op het kwartier nauwkeurig. Maar dit systeem doet nog meer, zoals het meten van de buitentemperatuur en de aanvoertemperatuur van uw ketel. Met de data die hieruit voortkomt, kunt u – met behulp van een rapportagefunctie – uw verbruik over een bepaalde periode zien.

 • 3 - Een automatisch EBS met rapportagefunctie in combinatie met een gebouwbeheerssysteem (GBS)

  3 - Een automatisch EBS met rapportagefunctie in combinatie met een gebouwbeheerssysteem (GBS)

  Dit is een automatisch EBS zoals hierboven omschreven, met als toevoeging een gebouwbeheerssysteem (GBS). Een GBS analyseert automatisch uw verbruiksgegevens. Door deze toevoeging stuurt het EBS automatisch bij. Zo zijn je installaties optimaal afgesteld op het verbruikskarakter van je organisatie. Denk aan het minimaliseren van verbruik buiten piekuren. Maar ook aan het aanpassen van de binnentemperatuur aan de buitentemperatuur. Of bijvoorbeeld aan het voorkomen van gelijktijdige koeling en verwarming.

Airco, Koelen van een ruimte

Bespaar op de energie die het kost om je gebouw koel te houden. Hiervoor zijn eenvoudige maatregelen beschikbaar, zoals het gebruikmaken van koele buitenlucht. Maar er zijn meer maatregelen die je kunt toepassen. Zo kun je warmte bij grote apparaten afzuigen, het aanstaan van je koelpomp beperken en leidingen isoleren.

Erkende maatregelen

 • 1 - Koel energiezuinig met koude buitenlucht

  1 - Koel energiezuinig met koude buitenlucht

  De compressor van een koelinstallatie gebruikt veel elektriciteit. Terwijl deze niet aan hoeft te staan bij een lage buitentemperatuur. Schakel je installatie daarom pas in als de buitentemperatuur boven de 18 °C komt.

 • 2 - Zuig warmte af bij grote apparaten

  2 - Zuig warmte af bij grote apparaten

  Grote apparaten geven veel warmte af. Deze warmte kun je mechanisch afzuigen. Zo blijft het binnenklimaat stabiel en hoeft je koelinstallatie minder aan te staan. Dat leidt tot energiebesparing.

 • 3 - Beperk het aanstaan van uw koelpomp

  3 - Beperk het aanstaan van uw koelpomp

  Je koelinstallatie maakt gebruik van een koelpomp. Met een automatische schakeling op de pomp voorkom je dat deze onnodig aanstaat.

 • 4 - Beperk koudeverlies via koudwaterleidingen

  4 - Beperk koudeverlies via koudwaterleidingen

  Door de leidingen van je koelinstallatie te isoleren, voorkomt je dat koelwater te veel opwarmt bij transport.

Faciliteiten overig

Voor diverse bedrijfstakken zijn algemene maatregelen voor energiebesparing van toepassing. Deze maatregelen hebben betrekking op faciliteiten als printers en kopieerapparaten, motoren, pompen, roltrappen en liften. Meerdere maatregelen uit deze restgroep kunnen voor je bedrijf of instelling gelden.

Erkende maatregelen

 • 1 - Print en kopieer energiezuinig

  1 - Print en kopieer energiezuinig

  In sommige bedrijfspanden staat in elke ruimte een printer of scanner. Deze gebruiken continu stroom, óók in de slaapstand. Het is energiezuiniger om één apparaat centraal op te stellen.

 • 2 - Gebruik efficiënte IE4-motoren

  2 - Gebruik efficiënte IE4-motoren

  Voor de energie-efficiëntie van elektromotoren geldt een Europese richtlijn. Voor veel toepassingen zijn inmiddels International-Efficiency super-premium rendement-motoren (IE4) beschikbaar.

 • 3 - Vraaggestuurd regelen van pompen

  3 - Vraaggestuurd regelen van pompen

  Het regelen van het debiet bij pompen gebeurt vaak met afsluiters of smoorkleppen. Voor een variabel debiet kun je ook een toerenregeling op de pomp toepassen (in plaats van een smoorregeling). Hierbij wordt de capaciteit van de pomp continu afgestemd op het gewenste debiet.

 • 4 - Voorkom onnodig aanstaan van roltrappen

  4 - Voorkom onnodig aanstaan van roltrappen

  Op een roltrap staan niet continu mensen. Door een aanbodafhankelijke regeling op de besturing van je roltrap toe te passen, zorg je dat de roltrap vertraagt of stil staat, als hij niet wordt gebruikt.

 • 5 - Voorkom onnodig aanstaan van de verlichting en ventilatie in je liftinstallatie(s)

  5 - Voorkom onnodig aanstaan van de verlichting en ventilatie in je liftinstallatie(s)

  Een liftinstallatie is vaak een groot deel van de tijd niet in gebruik. De verlichting en ventilatie kan dan worden uitgeschakeld. Gebruik voor je liftinstallatie bijvoorbeeld een stand-by-schakeling: die schakelt de verlichting en ventilatie pas in als iemand de liftcabine oproept. Of installeer aanwezigheidsdetectie, die reageert op de aanwezigheid van mensen in de lift.

Zwembaden

In zwembaden zijn de binnentemperatuur én de luchtvochtigheid hoog. Een goede afstemming van ventilatie, verwarming en koeling is daarom belangrijk. Net als een goede isolatie van het gebouw.

Erkende maatregelen

 • 1 - Isoleer je gebouw

  1 - Isoleer je gebouw

  Door spouwmuren en daken te isoleren, voorkom je onnodig warmteverlies. Is er nog enkel of dubbel glas aanwezig in de buitengevels? Pas dan bij vervanging minimaal HR++-glas toe.

 • 2 - Beperk warmteverlies door ventilatie

  2 - Beperk warmteverlies door ventilatie

  Voor het bereiken van de gewenste luchtvochtigheid is voldoende ventilatie nodig. Bij ventilatie gaat echter ook veel warmte verloren. Door een warmtewisselaar te gebruiken en door de ventilatoren te regelen op basis van vocht en temperatuur, beperk je het warmteverlies zoveel mogelijk.

 • 3 - Voorkom onnodig gebruik van de badwatercirculatiepomp

  3 - Voorkom onnodig gebruik van de badwatercirculatiepomp

  Om de waterkwaliteit op peil te houden moet het badwater worden gereinigd. Bij minder intensief gebruik en buiten gebruikstijden volstaat een lager debiet, omdat dan minder reiniging nodig is. Toepassing van een frequentiegeregelde pomp, al dan niet met schakelklok, voorkomt onnodig energieverbruik.

 • 4 - Isoleer je bassinwanden en aanvoerleidingen

  4 - Isoleer je bassinwanden en aanvoerleidingen

  Mogelijk is de temperatuur van de bassinwanden en aanvoerleidingen van het zwembadwater hoger dan de temperatuur van de aangrenzende ruimten. Als dit het geval is, voorkomt je met isolatie onnodig warmteverlies.

 • 5 - Benut warmte uit spoelwater

  5 - Benut warmte uit spoelwater

  Via een warmtewisselaar kun je de warmte uit het spoelwater (verontreinigd water) gebruiken om suppletiewater op te warmen. Dat is het water dat nodig is om het waterverlies door verdamping en spuien aan te vullen. De warmtewisselaar plaats je in of nabij de bufferkelder.