INDUSTRIËLE OPLOSSINGEN

Solar bouwt gas af en installeert warmtepompen op eigen locaties

In 2022 zijn op alle Solar-locaties in Denemarken alle gasinstallaties uitgefaseerd. Tegenwoordig staan ​​er drie enorme warmtepompen die het centrale magazijn van Solar en het nieuwe hoogbouw- en AutoStore-magazijn van ca. 60.000 m² met verwarming.

Neem contact met ons op

Het is het doel van Solar om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen, om zo de ambitie te verwezenlijken om tegen eind 2030 vrij te zijn van fossiele brandstoffen. Op zeer korte termijn moeten alle gebouwen van Solar in Denemarken op 100% hernieuwbare energie draaien, en dat is groene energie, die ofwel wordt aangekocht via het centrale elektriciteitsnet, ofwel in eigen beheer wordt geproduceerd door het gebruik van pv panelen.

Toen Solar begin 2022 haar centrale magazijn in Vejen zou uitbreiden, was het een optimaal moment om de oude gasketels te vervangen door nieuwe energiebesparende lucht-water-warmtepompen. Tegelijkertijd versterkt het het groene profiel van Solar en versnelt het de energietransitie binnen de groep.

Totale investering

6,6mln DKK

Subsidie

696.000DKK

Jaarlijkse besparingen

3,2mln DKK

Terugverdientijd

2jaar

Grote besparing op het stookbudget en aantrekkelijke terugverdientijd
Met de nieuwe warmtepompen verwacht Solar dat de jaarlijkse besparing op het energieverbruik ca. 1.373.000 kWh zal bedragen, wat overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van ca. 275 woningen. Toen Solar besloot om warmtepompen te installeren, verwachtten ze een besparing van 700.000 DKK per jaar. 

"Met de totale investering van DKK 6,6 miljoen in het nieuwe lucht/water-warmtepompsysteem en energiesubsidies van de staat, verwacht Solar een terugverdientijd van 2 jaar, dus samen met het feit dat we overstappen op een groene en duurzame oplossing, is het ook een zeer aantrekkelijke investering voor Solar", legt Dennis Jeppesen uit.  

MAX_0020.MP4.00_00_27_19.Still003_1000x226.jpg

Eenvoudige installatie en ongehinderde werking
Het nieuwe lucht/water-warmtepompsysteem bestaat uit drie warmtepompen en vervangt de twee vorige gasketels, waarvan er één al aan vervanging toe was. De warmtepompen, die zich op het dak van het centrale magazijn net boven de bestaande stookruimte bevinden, worden als cascadesysteem geïnstalleerd zodat de warmtepompen optimaal worden aangestuurd en geladen.

De locatie van de warmtepompen op het dak is optimaal, omdat het dicht bij de bestaande gasketelinstallatie ligt, waardoor de installatie eenvoudig en soepel kon worden uitgevoerd met korte leidingtracés voor de nieuwe warmtepompinstallatie. Daarnaast bespaart Solar ook ruimte op buitenruimtes.

"Het warmtepompsysteem werd geprefabriceerd en vervolgens geassembleerd op het dak van het centrale magazijn. Het installatieproces verliep vlot, waarbij het een groot voordeel was dat de nieuwe warmtepompen in de directe omgeving van de gasketels werden geïnstalleerd. Het hele proces, inclusief installatie en opstart, nam enkele maanden in beslag en we hadden gedurende de hele installatieperiode continue warmte", legt Dennis Jeppesen uit.

Solar heeft ook zonnecellen geïnstalleerd op het dak van het centrale magazijn, zodat we zelfvoorzienend zijn en de warmtepompen met groene stroom laten werken.

Vermindert de uitstoot van CO₂ en bespaart op de CO₂ -belasting
De stijgende gasprijzen en het vooruitzicht op aanzienlijk hogere CO₂-kosten voor alle industriële bedrijven maken dat de transitie naar groene energieoplossingen nog actueler en noodzakelijker wordt.

Door de lage elektriciteitskosten in de sector zijn warmtepompen goedkoper in gebruik en verminderen ze de CO₂-uitstoot aanzienlijk. Een gasboiler produceert gemiddeld 1 kWh warmte per 1 kWh geleverde energie, terwijl een warmtepomp ca. 3,5 keer zoveel warmte per 1 kWh extra energie – en zo verminder je de uitstoot dienovereenkomstig door over te stappen op een warmtepomp.

Solar heeft berekend dat, op basis van het energieverbruik van vorig jaar in het centrale magazijn, de vervanging van de nieuwe warmtepompen een besparing oplevert die gelijk is aan 261 ton CO₂. Het is dus een uiterst aantrekkelijke oplossing, rekening houdend met zowel de financiële als de groene rekeningen.

Varmepumpe.00_00_13_15.Still010_crop_1000x660.jpg

Feiten over de installatie van een warmtepomp

Oplossing: Installatie van een lucht-water-warmtepompsysteem op het dak van het centrale magazijn in Vejen (DK)
Installatie van een lucht-water-warmtepompsysteem met in totaal drie warmtepompen van het type Monoblock met verdamper en condensor in één unit.
Geplaatst in een cascadesysteem, waardoor de warmtepompen optimaal worden aangestuurd en belast.
De warmtepompen worden in modules geïnstalleerd en voorbereid op uitbreiding.
De warmtepompen gebruiken propaankoelmiddel met een zeer laag GWP (Global Warming Potential).

Verwarmde oppervlakte:
40.000 m² centraal magazijn + ca. 20.000 m² nieuw hoogbouwmagazijn en AutoStore-magazijn, totaal ca. 60.000 m².

Energieverbruik, kosten en CO₂ -uitstoot voor gas en warmtepompen:

Klimaatgecorrigeerde cijfers en prijzen voor het jaar 2022.

 

Gas

Gasverbruik: Ca. 171.000 m3 gas/jaar

Energieverbruik: Ca. 1.800.000 kWh

Energiekosten: Ca. DKK 3.600.000 (DKK 1,99/kWh in prijzen van 2022)

CO2-uitstoot: Ca. 370 ton CO2.

 

Warmtepomp

Energieverbruik: Ca. 297.000 kWh

Energiekosten: Ca. DKK 336.000 (DKK 1,13/kWh in prijzen van 2022)

CO2-uitstoot: Ca. 81 ton CO2.

 

 

Besparingen

Gasverbruik: Ca. 171.000 m3 gas/jaar

Energieverbruik: Ca. 1.373.000 kWh

Energiekosten: Ca. DKK 3.600.000 (prijzen 2022)

CO2-uitstoot: Ca. 289 ton CO2.

Subsidie: DKK 696.000.

Investering: DKK 6.600.000.

 

Samenvatting

Energiekosten gas: Ca. 3.600.000 DKK

Energiekosten warmtepomp: Ca. 336.000 DKK

Jaarlijkse besparing: Ca. 3.250.000 DKK

 

Terugverdientijd: 2 jaar

 

Neem contact met ons op

Neem vandaag nog contact met ons op, zodat we samen een oplossing kunnen vinden die bij jouw bedrijf past.

Stuur email

Wil je meer weten over warmtepompen?

Subsidieregelingen en aandacht voor de groene transitie stimuleren de verkoop van warmtepompen en zorgen voor een groot zakelijk potentieel. Lees meer over wat Solar voor jou kan betekenen op warmtepompgebied.
Lees meer

Advies binnen Klimaat & Energie

Solar Climate & Energy is veel meer dan energie-efficiënte producten. Wij zijn jouw sparringpartner bij het kiezen van de juiste oplossingen. Wij ondersteunen je in het proces, zodat we samen een goed lopend project kunnen voorbereiden waarmee je concurrerend kunt zijn.
Lees meer

Wij bedienen meerdere industriesegmenten

Of je nu tot de voedingsmiddelenindustrie of het offshore segment behoort, wij leren jouw bedrijf kennen. Als strategische partner kunnen wij bijdragen aan het stroomlijnen van aankopen, het digitaliseren van processen en het optimaliseren van de logistiek zodat je de totale kosten kunt verlagen en de concurrentiepositie kunt vergroten.
Bekijk wat wij bieden