In het voorjaar van 2022 herzag de EU-commissie de RoHS-richtlijn 2011/65/EU. De richtlijn bepaalt o.a. de verwerking van kwikhoudende lichtbronnen. Lees alles over de wijzigingen, en wat het verbod op fluorescentielampen voor jou betekent.
Het verbod op T5-/T8-lichtbronnen wordt dit jaar van kracht, maar dat is niet alles.
De nieuwe toevoegingen aan de RoHS-richtlijn (Restriction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment) verbiedt kwik in ontladingslampen. De richtlijn bevat uitzonderingen voor een reeks producten, die is herzien door de Europese Commissie. Dit zal grote gevolgen hebben voor producten met fluorescentielampen. Door SLR2 (Ecodesign Regulation, geldig vanaf sept 2021) worden bovendien producten uitgefaseerd die niet voldoen aan de eisen voor energie-efficiency.
De richtlijn wordt daarmee een nog krachtiger stimulans in de transitie naar led-verlichting. Beide regelgevingen helpen het milieu en de volksgezondheid te beschermen door het voorschrijven van klimaatvriendelijke, duurzame verlichting. Met een breed en flexibel aanbod oplossingen is Solar Light optimaal voorbereid op deze renovatiegolf.
RoHS naar algemene verlichting:
● Verbod op compact fluorescentielampen
vanaf 24 februari 2023
● Verbod op T5- en T8-fluorescentielampe
vanaf 24 augustus 2023
● Verbod op halogeenlichtbronnen
vanaf 1 september 2023
● Een reeks producten is al uitgefaseerd
per 1 september 2021
Vanaf 1 september 2023 mogen producenten niet langer T5- en T8-fluorescentielampen verkopen aan handelaren. Fluorescentielampen mogen nog wel voor commerciële doeleinden worden verkocht. Alleen bij een defecte lamp wordt geadviseerd een passende vervanging te vinden.
Bij ongeveer 40% van de werkzaamheden in de branche worden nog steeds miljoenen vierkante meters verlicht met T8- of T5-fluorescentielampen. Stap op tijd over naar led-verlichting, er is nu al veel vraag naar elektrisch specialisten die het werk kunnen uitvoeren.
Vanwege duurdere grondstoffen en stijgende energieprijzen lopen de kosten op en daarnaast zal de stop op de productie van T5- en T8-lampen in 2023 voor een extra prijsstijging zorgen. Door nu snel te handelen en lichtbronnen te vervangen ben je dit een stap voor!
Met geringe investeringen in energiebesparende verlichtingsoplossingen
De focus ligt momenteel op led-lampen als alternatieve lichtbronnen, omdat deze langer meegaan en energiezuiniger zijn dan fluorescentielampen.
Er kan veel worden bespaard op energie die voorheen werd verbruikt door gloeilampen. De reden hiervan zit in de halfgeleiders voor de luminescentiedioden. Deze zenden het licht helderder uit, maar gebruiken minder energie en led werkt zonder schadelijke chemicaliën (zoals kwik in spaarlampen en kwikdamplampen). Dit maakt het milieuvriendelijker dan oudere technologieën.
Of alleen fluorescentielampen of dat alle armaturen worden vervangen door led, moet goed worden bekeken. Hoge aanschafskosten voor nieuwe armaturen kan in eerste instantie afschrikken.
Je ziet snel het effect van de investering met dalende kosten voor zowel verbruik als onderhoud. Een goed doordachte installatie betaalt zich terug na een paar jaar, afhankelijk van het gebruik. Bijkomend voordeel is dat je met led kunt verlichten met verschillende kleurtemperaturen, namelijk warm-wit, koel-wit of daglicht. Dat maakt led geschikt voor meerdere toepassingen.
Tot slot zijn er led's in verschillende lichtintensiteiten. Dit zorgt voor betere afstemming op individuele eisen. Met sensoren kan het licht worden geregeld en afgestemd naargelang tijdstip, verplaatsingen en algemene lichtinval, alles bij elkaar zorgt dit voor energiebesparing en lagere kosten.
Voordelen van led:
- Lange levensduur
- Hoge energie-efficiency
- Flexibiliteit met betrekking tot verschillende lichtkleuren
- Uitmuntende lichtkwaliteit
Bedrijven kunnen deze onvermijdelijke renovatie zien als een nieuwe kans."AN WASSENAAR, CATEGORY MANAGER LIGHT
Met een goed plan kan de overgang naar led kostenneutraal worden uitgevoerd door de besparing op energiekosten. Tegelijkertijd wordt de lichtkwaliteit en het comfort van de gebruiker verhoogd. En renovatie hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Onze lichtspecialisten van Solar Light geven advies en staan voor je klaar. Een specialist denkt mee, maakt een inschatting en kijkt naar slimme én duurzame oplossingen. Benaderd ons voor een totaaloplossing en advies op maat.
Goed om te weten is dat veel Solar Light producten ontworpen zijn om eenvoudig te plaatsen, daarnaast richten wij ons op duurzame armaturen met vervangbare led panelen en drivers. Ook milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare gipsvervangers vinden steeds vaker hun weg naar ons productportfolio. En korte leveringsroutes dankzij leveranciers binnen de EU, ondersteunen het duurzame idee.
Ga voor een veelzijdige downlight met hoogwaardige afwerking