‘De huidige energietransitie biedt installateurs volop kansen’

17 april, 2023

‘De huidige energietransitie biedt installateurs volop kansen’

De energietransitie is in volle gang. Installateurs worden steeds vaker en eerder betrokken bij verduurzaming van woningen en gebouwen. De snelle doorontwikkeling van beschikbare duurzaamheidstechnologieën betekent voor hen echter een flinke uitdaging om de juiste producten en services optimaal aan elkaar te verbinden.

Bart de Groot, Category Manager Solar Nederland, vertelt meer over hoe zijn afdeling Climate & Renewable Energy installateurs helpt eindklanten te voorzien van de meest duurzame, rendabele oplossingen.

Verduurzaming gaat verder dan het installeren van één product

Verduurzaming van vastgoed staat bij veel particulieren en bedrijven hoog op de agenda. De efficiënte, duurzame technologie van warmtepompen, zonnepanelen, ventilatie en duurzame mobiliteit wordt steeds vaker toegepast om deze verduurzaming door te voeren. Vanwege hun specifieke expertise richten veel installateurs zich op de implementatie van één bepaalde technologie. De grotere installatiebedrijven met meer personeel en kennis bieden vaak een ruimer dienstenpakket aan waarbij ze verschillende duurzaamheidsklussen op hetzelfde moment kunnen uitvoeren. Voor Solar Nederland zijn beide doelgroepen interessant.

“Uiteraard kijken we bij Solar met een bredere scope naar de hele energietransitie”, licht Bart toe. “Er zijn meerdere productgroepen die installateurs aanraken om deze technologieën goed te kunnen installeren. De breedte van ons assortiment geeft ons daarin een belangrijk voordeel, doordat ze zich op meerdere oplossingen tegelijk kunnen richten. En waar specifieke kennis ontbreekt, kunnen we ze actief ondersteunen om hun eindklanten toch optimaal te kunnen servicen.”

Van losse componenten tot geïntegreerde oplossingen

Eigenlijk geldt voor alle duurzaamheidsprojecten hetzelfde: installateurs kunnen altijd bij Solar terecht voor losse componenten. Zoals PV-panelen, inverters, warmtepompen, WTW-apparaten, kWh-meters en laadpalen. Toch komt het regelmatig voor dat Solar wordt aangehaakt bij de uitvoering van ‘losse projecten’, geeft Bart aan.

“Wanneer eindklanten kiezen voor een warmtepomp, hebben ze geen gas meer nodig, maar wel veel meer kilowattuur elektriciteit. En dus moeten ze wat doen aan hun stroomhuishouding. De installateur die de warmtepomp installeert, is vaak niet gewend om iets aan de meterkast te doen, wat ruimte biedt voor samenwerking. Wij hebben de producten en diensten in huis om deze aanpassingen te maken en de installateur kan extra service aan zijn eindklant bieden. Zo komen op een efficiënte, eenvoudige manier productgroepen bij elkaar die onderdeel zijn van de energietransitie.”

Veel installateurs weten Solar inmiddels te vinden vanwege het uitgebreide aanbod aan kwalitatieve producten. Dat Solar ondersteuning kan bieden in elke fase van een verduurzamingsproject, is nog niet altijd even bekend. Bart hecht dan ook veel waarde aan het contact met installateurs, zodat ze voorafgaand aan elk project installateurs optimaal kunnen adviseren en ondersteunen.

Bart de Groot | Category Manager Climate & Renewable Energy bij Solar Nederland

“Op basis van een aanvraag van de klant kunnen we bijvoorbeeld een volledig geïntegreerd PV-systeem ontwikkelen, inclusief legservice, indien gewenst. Zodat installateurs zich kunnen blijven focussen op hun core business. Ook helpen we installateurs met het maken van warmteverliesberekeningen, die voorafgaan aan de keuze voor een warmtepomp. Dit leidt tot inzicht in de benodigde hoeveelheid kilowatt die nodig is om het pand te verwarmen. Door verschillende niveaus van isolatie kunnen die berekeningen van de benodigde hoeveelheid energie flink uiteenlopen. Is de installateur nog niet zo bekend met de warmtepomp, dan kunnen we ook alles aanleveren, waarbij rekening wordt gehouden met het warmteafgiftesysteem en alle materialen om de pomp aan te kunnen sluiten.”

Voorsorteren op de toekomst van mobiliteit

De groeiende vraag naar duurzame mobiliteit is onomkeerbaar. We rijden steeds meer elektrisch, wagenparken verduurzamen steeds verder. Om aan deze groei te kunnen blijven voldoen, is er een toenemende behoefte aan passende oplossingen om EV’s op te laden. Solar voorziet installateurs van producten die van belang zijn in elk onderdeel van het laadproces, zoals de laadpaal zelf, (data)kabels voor aansluiting, kWh-meters en de bijbehorende tools om gebruiksdata in te kunnen zien. “Ook in het aanbieden van een complete laadpaalinfrastructuur ondersteunen we installateurs op elk vlak”, vult Bart aan.

“We kunnen zelf het hele project aanbieden, van ontwerp tot oplevering. Door de nauwe banden met onze leveranciers beschikken we over de expertise die nodig is om elk installatieproject succesvol uit te voeren. Doordat we alle onderdelen altijd in huis hebben, kunnen installateurs ook korte doorlooptijden afspreken met de eindgebruiker.”

Wil je meer weten over Solar Nederland en hoe we je met ons assortiment en aanvullende services optimaal kunnen ondersteunen in de huidige energietransitie? Neem eens een kijkje op onze pagina Klimaat & Energie. En heb je vragen? Stel ze ons gerust. Onze experts geven je graag een passend advies voor al je projecten. Gebruik hiervoor een van de onderstaande e-mailadressen:

• Voor zonnepanelen, inverters e.d. via zonnepanelen@solarnederland.nl
• Voor (hybride) warmtepompen e.d., via wp@solarnederland.nl
• Voor laadpalen, laadpleinen e.d. via ev@solarnederland.nl

Solar helpt je graag

Wil je meer weten wat Solar Nederland voor jou kan betekenen?
Bezoek dan eens: 
www.solarnederland.nl/over-ons

Verduurzaming gaat verder dan het installeren van één product. Wil jij als installateur meer weten over hoe je jouw klanten kunt voorzien van de meest duurzame en rendabele oplossingen? Neem gerust contact op voor advies. 

• Voor zonnepanelen, inverters e.d. via:
   zonnepanelen@solarnederland.nl
• Voor (hybride) warmtepompen e.d., via:
   wp@solarnederland.nl
• Voor laadpalen, laadpleinen e.d. via:
   ev@solarnederland.nl