‘Elektrificering is het fundament van verduurzaming’

22 mei, 2023

Residentieel vastgoed en kantoorpanden verduurzamen in hoog tempo. Elektrificering van systemen en apparaten is daarin belangrijk. Met een sterke focus op elektrificering helpt Solar installateurs verduurzamingsvraagstukken professioneel en efficiënt op te lossen. An Wassenaar, Category Manager Verlichting, Michel Klijn, Category Manager Kabel & Kabelmanagement en Tim Bastiaanse, Category Manager Electrical, leggen uit hoe Solar vanuit hun afdelingen installateurs ondersteunt elektrificering optimaal door te kunnen voeren.

Duurzame verlichting wordt overal zichtbaar

De vraag om woningen of kantoorpanden volledig te verduurzamen neemt fors toe. Verlichting komt tegenwoordig in vrijwel elk verduurzamingsproject terug. “Dat gaat met name om de transitie van traditionele verlichting naar led”, licht An toe. “Dat wordt versneld door de wet- en regelgeving waardoor gebouwen om moeten naar duurzamere verlichting. TL-buizen gaan verdwijnen en daardoor zal iedereen ook overgaan naar led. Een andere reden dat men over wil naar led is de huidige energiecrisis, die ervoor zorgt dat traditionele verlichting erg duur is op dit moment. Doordat je tot wel 70% energie kan besparen met led-verlichting, is deze stap extra interessant.”

An kan niet genoeg benadrukken hoe groot het belang is van een nauwe samenwerking tussen haar afdeling en de collega’s van Special Sales. “We kunnen klanten daarmee energiescans aanbieden om de situatie in kaart te brengen. Gedetailleerde berekeningen vormen de basis voor de juiste lichtoplossingen om energie te besparen en geven antwoord op de vraag hoe je naar label C kan gaan. Mocht de installateur niet in staat zijn zelf het lichtplan voor verduurzaming uit te voeren, dan kunnen we met ons uitgebreide netwerk aan erkende installateurs ook de uitvoering oppakken.”

 

Standaard installatie maakt plaats voor maatwerk

Elektrificering heeft ook impact op de inrichting van de meterkast en de huidige installatietechniek. Elke verduurzaming, van zonnepanelen en een warmtepomp tot een laadpaal, betekent al een aanpassing in de elektrische installatie van een huis. Voor een bedrijf is die impact nog veel groter. Denk bijvoorbeeld aan de integratie van een compleet laadplein voor het elektrische wagenpark. De diversiteit en veelheid aan duurzame oplossingen zorgt ervoor dat wat altijd standaard was, nu steeds meer maatwerk wordt. “Er komt bijvoorbeeld steeds meer vraag naar op maat gemaakte groepenkasten”, legt Tim uit. “Waar je voorheen driekwart van de huizen met vier groepen in een 1 fase groepenkast kon vullen, heb je tegenwoordig 24 verschillende kasten in een project van 25 huizen. Het gevolg is dat een installateur niet meer een standaard toepassing heeft waarmee hij aan de slag gaat, omdat hij steeds meer onderdelen moet aansluiten waarvoor elektriciteit nodig is.”

‘In de techniek is niet veel veranderd, in de grootte van de systemen wel’

Door de toenemende complexiteit en omvang van installatieprojecten, zien steeds meer installateurs er vanaf om ze zelfstandig uit te voeren. “We begrijpen als geen ander dat maatwerk steeds meer nodig is”, zegt Tim. “Solar kan dit op alle gebieden leveren. Zo kunnen we klanten op weg helpen met een op maat gemaakt ontwerp in bijvoorbeeld stekerbare installaties. Hoe eerder we worden aangehaakt in een project, hoe makkelijker we het de installateur kunnen maken. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat een wandcontactdoos al volledig voorgemonteerd is binnen een inbouwdoos met een snoertje eraan, zodat deze alleen nog maar gekoppeld hoeft te worden. Dit soort maatwerk betekent veel minder logistieke bewegingen en een veel kortere installatietijd.”

Optimaal resultaat door verbinding

Ook voor het aansluiten van systemen en apparaten voor verduurzaming heb je nog steeds kabels nodig. Het brede assortiment gecombineerd met aanvullende services laat ook hier de kracht van Solar zien. “We hebben kabels in alle soorten en maten, van signaalkabels tot voedingskabels en kabeldraagsystemen waar de kabels doorheen of overheen lopen”, licht Michel toe. “We zorgen ervoor dat onze oplossingen feilloos aansluiten op de toepassingen van andere categorieën. Ook ondersteunen we onze klanten met het knippen van de kabels. Deels omdat installateurs zich willen focussen op hun core business, maar deels ook omdat ze het gewoon zelf niet kunnen, aangezien daar in de meeste gevallen specifieke apparatuur voor nodig is. Met name als het gaat om dikke installatiekabels, waar we een breed assortiment van op voorraad hebben liggen en dus binnen 1 werkdag kunnen leveren op de gewenste lengte.”

Het maken van verbinding wordt binnen Solar ook nog op een andere manier gerealiseerd. “Elk vraagstuk voor verduurzaming en elektrificering kan door een installateur bij ons worden neergelegd”, zegt Michel. “Onze kracht ligt in het bieden van de juiste oplossingen met ons assortiment, aanvullende services, samenwerking tussen de verschillende afdelingen en korte doorlooptijden.” Tim benadrukt dat Solar, als onderdeel van een internationale organisatie met het vermogen om internationaal samen te werken, een belangrijk voordeel heeft voor installateurs. “We merken dat er af en toe nog wat disruptie optreedt in de supply chain. Maar met ons internationale netwerk en organisatie in Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben we flink wat alternatieven als op enig moment blijkt dat we het hier niet op tijd kunnen leveren. Onze organisatie is klaar voor een duurzame, geëlektrificeerde toekomst!”

 

Wil je meer weten over Solar Nederland en hoe we je met ons assortiment en aanvullende services optimaal kunnen ondersteunen bij het elektrificeren en verduurzamen van jouw vastgoed?

Neem contact op via customerservice@solarnederland.nl

Of bezoek:
www.solarnederland.nl/over-ons