Negeren of opslaan

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Technische kennis

Op deze pagina vind je een overzicht met veelgebruikte termen en afkortingen voor verlichting.

BIM-Voorwerpen

Solar maakt BIM-Voorwerpenvan de producten in Solar Light en Solar Project. Het is een dienst die we aan iedereen in de bouwsector leveren.

BLE - Slimme verlichting

BLE (Bluetooth Low Energy) is een draadloos lichtregelsysteem dat eenvoudig en gemakkelijk te programmeren is via een mobiele app. Zodoende is er draadloos te dimmen.

CCT

Collorated Color Temperatuur. Juiste kleurtemperatuur van een lichtbron uitgedrukt in Kelvin. 2700K is warm wit en 4000K is helder wit.

CE-gemarkering

Met het CE-keurmerk garandeert de fabrikant dat het product is vervaardigd in overeenstemming met de gangbare Europese eisen op het gebied van veiligheid

CRI

Color rendering index. De waarde geeft de herkenning van kleuren weer. Bij een CRI van 80 zijn 80% van de kleuren goed herkenbaar t.o.v daglicht. Kleur herkenning bij daglicht is 100%.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt uitgedrukt in het aantal graden Kelvin, hoe warmer het licht hoe lager het aantal Kelvin. 2700K is warm wit en 4000K is neutraal wit.

FastCalc

FastCalc is ontwikkeld door DIALux en is een online rekenmachine. Hier kunt u eenvoudig en snel een lichtberekening maken van een ruimte op Solarnederland.nl

Flikker- en LED-armaturen

LED is een stroom gestuurde lichtbron. Wanneer deze stroom niet constant is kan er een flikkering ontstaan. De kwaliteit van de LED drivers is hier een belangrijk onderdeel. Flikkerend licht wordt geassocieerd met nadelige gevolgen voor de gezondheid, zoals hoofdpijn, oogpijn en vermoeidheid.

HCL - Human Centric Lighting

Met Human Centric Lighting kan de kleurtemperatuur en de hoeveelheid licht aangepast worden naar de dag cyclus. Dit kan handmatig of door een geprogrammeerde dag cyclus en draagt bij aan het welzijn van de werknemer. Tevens is met HCL een ondersteuning mogelijk voor de verzorgende sector, men praat dan over Bio Dynamische verlichting.

IP-classificatie

Deze classificatie geeft de stofdichtheid of waterdichtheid van een armatuur weer, bijvoorbeeld IP65. Eerste getal is de bescherming tegen stof en aanraking, twee getal is bescherming tegen water.

Label C

Sinds januari 2023 is energielabel C verplicht voor kantoren groter dan 100m2, anders mag een pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Maak elk gebouw duurzaam en verhoog het energielabel met led-verlichting, bewegingssensoren en smart oplossingen van Solar Light.

LED

LED staat voor Light Emitting Diode.

LED Levensduur

De levensduur van een led-armatuur komt voort uit een meting conform het LM80 protocol. Dit betreft een duurtest die de fabrikant 6 keer mag extrapoleren. Deze duurtest moet minimaal 6000 uur duren.

MacAdam

De MacAdam step wordt weergegeven als een SDCM (standard Deviation Color Matching) getal en geeft de kleurconsistentie van de LED module weer. Vanaf ongeveer SDCM 3-4 kan het menselijk oog een kleurafwijking zien.

Onderhoudsfactor

De onderhoudsfactor wordt gebruikt in een lichtberekening programma en is bedoeld om rekening te houden met de lichtterugval en vervuiling/veroudering van de armatuur.

Weee

De Weee-richtlijn van 2002 verplicht alle EU-lidstaten om regels in te voeren voor de inzameling, behandeling en terugwinning van afgedankte elektrische apparatuur.

Definitie van lichttechnische concepten

Lumen (lm)
De hoeveelheid licht (lichtstroom) van een armatuur of lichtbron
Candela (cd)

De hoeveelheid licht (lichtstroom) onder een bepaalde stralingshoek

Verlichtingssterkte Lux (lx)
Verlichtingssterkte in een ruimte of werkvlak
Luminantie Helderheid van een lichtgevende oppervlakken
   
Kleurtemperatuur (K) De lichtkleur van een lichtbron, uitgedrukt in Kelvin
Kleurweergave (Ra) De kleurweergave of Colour Rendering Index (CRI) geeft aan hoe kleurecht de lichtbron is t.o.v. daglicht

Lumen watt verhouding

(Lm/W)
Efficiëntie van een lichtbron. Hoe hoger de lichtstroom per wattage des te efficiënter is de lichtbron.
Gelijkmatigheid (Es/Egem) Verhouding van minimale tot de gemiddelde verlichtingssterkte in een ruimte of oppervlak
Verblinding (UGR) De mate van verblinding door een armatuur of lichtbron wordt uitgedrukt in UGR (Unified Glare Rating). Hoe hoger het getal des te hoger is de verblinding. Voor kantoren geldt een UGR waarde van maximaal 19.
Armatuur efficiëntie Wordt weergegeven in een LOR (Light Output Ratio) waarde. Bij een LOR waarde van 85% treed er een verlies van lichtstroom op van 15%
Reflectiefactor De mate van reflectie van het licht op een oppervlak