Negeren of opslaan

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

IP Classificatie

IP (Ingress Protection) De classificatie geeft aan in welke mate de armatuur beschermd is tegen water en vreemde voorwerpen. Het eerste cijfer geeft de bestendigheid tegen vaste vreemde voorwerpen (stof) aan, en het tweede cijfer de bestendigheid tegen water.

IP20
Een standaard interieurarmatuur heeft meestal IP-klasse 20. Dit betekent dat een persoon geen schok mag krijgen door met een vinger in een bestaand gat in het armatuur te steken. Anders geen bescherming.

IP23 Regenbestendig
Wanneer je voor het eerst actie onderneemt tegen water van bovenaf, krijg je meestal een IP23. De eis is dat er na afloop van de test geen water op elektrische onderdelen mag staan. IP23 = spatwaterdicht ± 60° van bovenaf.

IP44 Spatwaterdicht
IP3x/-4x betekent dat de armatuur geen openingen mag hebben waarin een object met een diameter van 2,5 mm/1,0 mm gestopt kan worden. De test wordt met staaldraad met de juiste diameter en met gedefinieerde kracht (3 N/1 N) uitgevoerd. IPx4 betekent dat de armatuur bestand is tegen plenswater uit alle richtingen. Er wordt met een sproeier die aan de normen voldoet, getest. De armatuur wordt normaal niet waterdicht gemaakt, maar voorzien van een watergeleider die voorkomt dat water de elektrische onderdelen bereikt, en zorgt ervoor dat het water ook weer uit de armatuur stroomt.

IP54 / 55 Stof- en sproeidicht
Dit betekent dat stof niet in elektrische componenten kan dringen, waardoor isolatiefouten kunnen optreden. Het armatuur moet strak zitten en inpakken is dus noodzakelijk. Getest in een stofkamer. IPx5 vereist spoelweerstand (geen hogedrukspoeling). Hogere waterdruk en -volume vereisen een hogere pakkingdruk dan IP54. IPx5 is getest met een spoelslang (6,5 mm mondstuk en 12,5 l/min.) Afstand 3 m.

IP66 Stof- en waterbestendig
IP6x is de hoogste dichtheidsklasse voor mechanische penetratie (objecten/stof). Na voltooiing van de test is het binnendringen van stof niet toegestaan. De armatuur moet volledig dicht zijn, ook onder onderdruk. De pakkingdruk moet daarom voldoende hoog zijn om vereffening van onderdruk te voorkomen. IPx6 is bescherming tegen hevig spoelen en zeewater. Dit zijn armaturen die vaak worden gereinigd met hogedrukreinigers, of die op schepen worden gemonteerd en direct aan golven worden blootgesteld. Naast een hoge pakkingdruk om te beschermen tegen het binnendringen van stof, wordt er mechanische sterkte toegepast om ervoor te zorgen dat het armatuur niet opengaat door de hoge druk en de grote hoeveelheid water. Dit geldt zowel voor schermvervorming als voor de functie van sluitclips. Getest met brandslang (mondstuk van 12,5 mm, en watervolume 100 l/min.). Na voltooiing van de test mag er geen spoor van water in de armatuur komen.

IP67 Stof- en dompeldicht
Zelfde dichtheid tegen mechanische penetratie als IP66, maar moet na 30 min kunnen blijven zitten. op een diepte van 1 m. Mechanisch zijn er niet dezelfde hoge eisen als IP66, maar het moet ervoor zorgen dat het armatuur niet bezwijkt bij een onderdruk van 1 m diepte. NB: IP67 armaturen doorstaan ‚Äč‚Äčniet noodzakelijk de test voor IP66.

IP68 Continue onderdompeling
Typische toepassingsgebieden zijn onderwaterverlichting in zwembaden en binnenverlichting van tanks.