1) Specificatie van productkenmerken
2) Milieubeoordeling van de producten
3) Strategieën voor verbetering
4) Milieudoelstellingen
5) Productspecificaties
6) Technische oplossingen
• Let op de materiaalkeuze. Kies materialen met een lage milieu-impact én voor materialen die de levensduur van producten bevorderen
• Vermijd het gebruik van materialen die niet gerecycled kunnen worden
• Geef de voorkeur aan materialen die kunnen worden gerecycled in het land waarvoor het product bedoeld is
• Gebruik ontwerptechnieken zoals honingraat om de hoeveelheid gebruikte materiaal te verminderen
Het hoofddoel van ecologisch ontwerp is het anticiperen op eventuele negatieve milieueffecten (tijdens de productie, het gebruik en de afvoer van producten) en deze tot een minimum te beperken. Tegelijkertijd zorgt Ecodesign er ook voor dat het kwaliteitsniveau van een product behouden blijft voor het ideale gebruik.
Het verschil tussen Ecodesign en duurzaam design voor producten, is dat ze wat ‘duurzaamheid’ in productontwerp betekent – net iets anders interpreteren. Je kunt de termen Ecodesign en duurzaam design verdelen op basis van hun ‘focus scopes’. Hoewel ze ‘stiekem’, erg vergelijkbaar zijn.
Duurzaam design is het breedste begrip. Ecodesign is een duurzame ‘ontwerp’ benadering. Terwijl duurzaam design zich richt op zowel sociale als ecologische duurzaamheid, richt Ecodesign zich puur op het verminderen van de milieu-impact in elke fase van de levenscyclus van het product.
Bron:
Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het vaststellen van eisen voor ecologisch ontwerp van energiegerelateerde producten.
Link naar de officiële EU-pagina:
https://commission.europa.eu/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/lighting_en