Negeren of opslaan

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Het voelt als een nieuwe hal

Nieuwe armaturen maken
het verschil in de voetbalhal

Bekijk alle projecten
Uiteindelijk had de gemeente Timrå er genoeg van dat de armaturen in de sporthal het telkens begaven wanneer iemand er een bal tegenaan schopte. Met de nieuwe verlichting van Solar Light hebben ze nu beschermde armaturen die beter licht geven - met een sterk verminderd energieverbruik.
 
Het lijkt geen twijfel dat de NHC Arena in veel opzichten hét sportcentrum van de stad is. De arena heeft trainingsfaciliteiten voor verschillende sporten. Er is hier bijvoorbeeld een zeer populaire voetbalhal, die onlangs nieuwe verlichting kreeg.
 
Er waren twee belangrijke redenen waarom we alle oude armaturen in de hal wilden vervangen. Ten eerste waren ze oud en versleten. "De kwaliteit van het licht zelf was erg slecht en de armaturen verbruikten veel energie", zegt Staffan Abramsson, projectontwikkelaar bij de gemeente Timrå, en vervolgt: "Maar er was ook een grote zorg dat de oude armaturen veel te laag hingen. Er waren constant problemen met ballen die in de lampen geschopt werden. Hierdoor gingen de lampen vaak kapot. Er zaten balbeschermers op de armaturen, maar soms vielen die balbeschermers naar beneden en hadden we gewoon te veel problemen. Er was te veel onderhoud."
 
Armaturen van Solar Light
De gemeente Timrå besloot om alle oude armaturen in de hal te vervangen. De oude T5-armaturen moesten worden vervangen door moderne LED-armaturen en om het probleem van rondvliegende ballen tegen de verlichting te voorkomen, werden de nieuwe armaturen op 10 meter hoogte aan het plafond bevestigd.
De keuze viel op de populaire ONE23 Double armatuur van Solar Light, een zeer lichtefficiënte armatuur die onder andere is gemaakt van natuurlijk afbreekbaar biomateriaal.
Eenvoudige installatie
In totaal werden ongeveer 150 armaturen geïnstalleerd op een zes meter lange rails in minder dan twee maanden.
"Als je op een hoogte van tien meter aan het plafond werkt, wil je dat de installatie zo kort mogelijk duurt, dus het was erg prettig dat deze armaturen zo gemakkelijk te installeren waren. We gebruikten snelkoppelingen, wat erg gemakkelijk was", zegt Jens Eriksson.
 
Uitgerust voor de toekomst
De nieuwe armaturen van de voetbalzaal zijn nu ook klaar voor de toekomst. De eerste werden aangedreven door T5-fluorescentielampen, die binnenkort niet meer mogen worden geproduceerd voor de Europese commissie. Nieuwe LED-verlichting maakt kwik overbodig en biedt een oplossing die energiezuiniger is. Bovendien werden de armaturen uitgerust met Dali regelaars. De armaturen hebben nu ingebouwde bewegingssensoren en de verlichting kan worden geregeld van 300 Lux tot 950 Lux.
 
De gemeente Timrå schat dat de totale investering voor het hele project binnen 5-10 jaar zal worden terugverdiend, afhankelijk van hoe de elektriciteitsprijzen de komende jaren zullen veranderen.
 
"Het vervangen van onze armaturen heeft echt een enorm verschil gemaakt, het is alsof we van duisternis naar daglicht zijn gegaan. Ik dacht even: hoe hebben ze hier nou kunnen voetballen?" zegt Staffan Abramsson.
"Natuurlijk is het een grote investering, maar in feite betekent dit dat we de faciliteit veel meer kunnen gebruiken en daar is het voor bedoeld."
Het resultaat was ongelooflijk goed, vind ik. We zijn van 3.000 Kelvin naar 4.000 Kelvin gegaan, wat een scherper licht geeft, maar omdat we de verlichting ook goed hebben verhoogd, voelt het alsof er een hoger plafond in de hal is. Het is een compleet nieuwe hal, die veel groter is. Jens Eriksson, projectmanager, Eitech