Negeren of opslaan

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Een grote stap vooruit op het gebied van milieu in het Gemeentecentrum

– De verlichting van Solar Light creëert
een uniek en toekomstgericht beeld

Bekijk alle projecten

Toen het Gemeentecentrum in Sandvika in 2020-2022 volledig gerenoveerd moest worden, was het doel om de BREEAM Outstanding Energy klasse A te behalen voor het gebouw.

Solar Light heeft in nauwe samenwerking met de adviserende ingenieur en architect de verlichting voor zowel de buitenruimte als de binnenruimte geleverd. In totaal is er in ruim 37.000 vierkante meter overgeschakeld op energiezuinige verlichting!

Naast het gebruik van energiebesparende verlichting heeft de gemeente Bærum ervoor gekozen om de activiteiten als uitgangspunt te nemen bij de materiaalkeuze en verlichting. Hierdoor worden verschillende omgevingen gecreëerd, zodat gebruikers de ervaring hebben in verschillende omgevingen te zijn op basis van de activiteit die ze moeten uitvoeren.

De verlichting dient ook als communicatiemiddel. In de gangen is gekozen voor een andere uitstraling en lichtsterkte dan in de werkruimtes. Om duidelijk te maken dat mensen een actieve ruimte betreden zodra ze hun werkplek verlaten.

In de kantoorruimtes, waar individuele en geconcentreerde taken worden uitgevoerd, is extra goede verlichting geplaatst. Voor de sociale zones is gekozen voor een meer decoratieve en meer sfeervolle uitstraling, zowel qua materialen als verlichting. Hier is de gelegenheid om je terug te trekken, te communiceren met anderen of even de ogen te laten rusten. 

Er is veel aandacht besteed aan duurzame en hernieuwbare materialen – dit komt ook tot uiting in de verlichting, zowel qua uitstraling, levensduur als flexibiliteit. 

Betrokken partners:

- Opdrachtgever: Gemeentelijk pensioenfonds Bærum (BKP)

- Turnkey aannemer Bygg: Strøm Gundersen AS

- Architect: Pilot Arkitekter AS

- Raadgevend ingenieur Elektriciteit: Heiberg Tveter AS

- Aannemer elektriciteit: Powertech AS

Het uitgangspunt achter de keuze van het materiaal en de verlichting voor de gemeentelijke binnenplaats is het creëren van verschillende omgevingen, die op hun beurt verschillende ervaringen opleveren. De gemeente Bærum heeft gekozen voor een op activiteiten gebaseerde werkwijze waarbij de verschillende ervaringen bijzonder belangrijk zijn. Gebruikers moeten ervaren en voelen dat ze in verschillende omgevingen zitten, afhankelijk van de uit te voeren activiteit.

De verlichting dient ook als communicatiemiddel. In de gangen is bijvoorbeeld gekozen voor een andere expressie en verlichtingssterkte dan in de werkgebieden, juist om te communiceren dat je je nu in een actief gebied begeeft, weg van de werkplek. Er is extra goede verlichting gebruikt in de kantoorzones waar individuele en geconcentreerde taken worden uitgevoerd. Voor de sociale zones is gekozen voor een meer decoratieve en gezellige uitdrukking, zowel wat betreft materialiteit als verlichting. Hier kunnen mensen zich terugtrekken, met elkaar in contact komen of ontspannen. Er is veel aandacht voor duurzame materialen, wat ook terug te zien is in de verlichting, zowel wat betreft uitstraling, duurzaamheid als flexibiliteit.

Tonje Susanne Grøstad

Interieurarchitect/ Senior projectmanager - SIGNAL Architecten