Industriële warmtepompen bij Ecco

Warmtepompen zijn voor ECCO een stap richting energieneutraliteit

De schoengigant ECCO heeft zijn hoofdkantoor en magazijn in Tønder energetisch gerenoveerd. Fossiele brandstoffen zijn vervangen door energie uit warmtepompen, die aanzienlijk minder CO2 uitstoten. Een stap op weg naar de ambitie om in 2024 energieneutraliteit op het hoofdkantoor van de groep te bereiken.

/globalassets/shared/climate-and-energy/industrial-solutions/ecco2-web_crop.jpg

In het conferentiecentrum van ECCO in Tønder werden voorheen alle gebouwen verwarmd met fossiele brandstoffen. Vorig jaar zijn ze overgestapt op een 440 KW ThermoNova warmtepomp. De warmtepomp verwarmt circa 6.000 vierkante meter.

Je kunt er niet omheen dat een warmtepomp van 440 KW ruimte in beslag neemt. Gasten van het conferentiecentrum van ECCO kunnen over de warmtepomp heen kijken. Daarom is het belangrijk dat ze zowel stil als minimalistisch van opzet zijn, zodat het er toch mooi uitziet.

/globalassets/shared/climate-and-energy/industrial-solutions/ecco3-web_crop.jpg

Bij ECCO willen ze in 2024 energieneutraliteit bereiken voor het hoofdkantoor van de groep. Een stap op weg is het vervangen van fossiele brandstoffen door warmtepompen. “Het heeft ons een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot opgeleverd en het betekent ook veel dat de warmtepompen op propaan draaien, een natuurlijk koelmiddel”, legt Kjeld Mortensen uit, elektricien ter plaatse.

Door fluctuerende prijzen voor zowel elektriciteit als fossiele brandstoffen ligt de terugverdientijd ongeveer tussen de 5-8 jaar.

De warmtepomp in het schoolmagazijn in Tønder moet ongeveer 22.000 vierkante meter verwarmen. De vervanging was eenvoudig en ongecompliceerd.

“Toen we in het magazijn warmtepompen moesten plaatsen, kreeg ik te horen dat het maar twee dagen zou duren. Maandagochtend heb ik alle hallen vol gestookt, dinsdagochtend moest de installatie en vervanging plaatsvinden en woensdagmiddag draaide de warmtepomp. Onze normale temperatuur in het magazijn is 20 graden, en de laagste die we bereikten was 22 graden, ook al vond de ontkoppeling in november plaats. Het ging verrassend snel”, zegt Kjeld Mortensen, elektricien bij ECCO.

/globalassets/shared/climate-and-energy/industrial-solutions/ecco5-web.jpg

"Ik benadruk dat onze apparatuur en faciliteiten operationeel betrouwbaar zijn en gewoon werken. En het betekent ook veel voor mij dat ik hulp kan krijgen als er zich problemen voordoen - het geeft mij de zekerheid dat er een technische back-up is", legt Kjeld Mortensen, elektricien bij ECCO uit.   

Feiten:
Er zijn in totaal vier warmtepompen geïnstalleerd.

- Een DC-schoolmagazijn van 330 kW, dat 22.000 vierkante meter moet verwarmen

- Een vermogen van 440 kW in het conferentiecentrum van ECCO, dat 6000 vierkante meter zal verwarmen

- Een 110 KW bij de sporthal van ECCO, die 3500 vierkante meter gaat verwarmen

- Een 45 KW bij een golfgebouw, dat 700 vierkante meter moet verwarmen

Over ThermoNova en Solar

ThermoNova ontwikkelt en levert een nieuw en ander type modulaire warmtepomp waarmee grote en energiezuinige verwarmingsoplossingen mogelijk zijn, vooral voor de industrie, magazijnen, hallen en grotere kantoorgebouwen. In maart 2023 nam Solar 51 procent van de aandelen in ThermoNova over, waardoor de verkoop van warmtepompen en grotere projecten nu via Solar loopt onder de klimaat- en energieafdeling Solar Industrial Solutions.

Ander klanten met een industriële warmtepompoplossing

Case ThermoNova warmtepompen

Energietransitie bij Salling Group

De Salling Group investeert in een energietransitie met warmtepompen voor alle Netto-winkels en het hoofdmagazijn in Duitsland. Bekijk hoe zij met de producten van ThermoNova hun CO2-uitstoot met 510 ton per jaar hebben verminderd.
Lees meer over het project
Case ThermoNova warmtepompen

Hotel VejleFjord verbetert CO2-boekhouding

Hotel VejleFjord heeft zijn CO2-uitstoot in slechts drie jaar tijd met 1000 ton verminderd. Een groot deel is te wijten aan de overstap van gas naar warmtepompen. Een belangrijke stap in de richting van het streven naar koolstofneutraliteit tegen 2030.
Lees meer over het project
Case

Fabriek vervangt gas door warmtepomp

De verf- en lakfabriek Nowocoat heeft hun oude gasboiler vervangen door een industriële warmtepomp van ThermoNova. Hierdoor is de leveringszekerheid verbeterd en is er bespaard op de energierekening. “Tegelijkertijd geeft het een heel andere gemoedsrust”, zegt Ole Enevold Jensen.
Lees hier meer
Contact

Lees meer over ThermoNova

Zou een ThermoNova warmtepomp een oplossing voor jou kunnen zijn? Je kan altijd contact opnemen met onze vakkundige medewerkers om de mogelijkheden te bespreken. Meer informatie over industriële warmtepompen en contactinformatie vind je hier.
Naar contactgegevens