Energietransitie bij Salling Group

Salling Group investeert in warmtepompen voor de winkels en het hoofdmagazijn van Netto.

/globalassets/shared/climate-and-energy/industrial-solutions/salling-group/img_5494_1500x1500.jpg

Bij Salling Group is de energietransitie een strategisch aandachtsgebied en er is 2,4 miljard DKK opzijgezet om onder meer fossiele brandstoffen te vervangen door warmtepompen. Solar levert warmtepompen aan alle Netto-winkels in Denemarken, Duitsland en Polen, en recentelijk is het centrale magazijn van Netto in Duitsland energie-gerenoveerd met warmtepompen van Solar's dochteronderneming ThermoNova.

20.000 vierkante meter opslag bij Netto Duitsland draait nu op warmtepompen in plaats van op gas. De reden voor de verandering had minder te maken met financiën en meer met sociale verantwoordelijkheid, zegt Martin Brix Kortegaard, Energiemanager bij Salling Group.

“Historisch gezien is de gasprijs in Duitsland zo laag geweest dat het niet meteen een goede business case was om elektriciteit boven gas te verkiezen – maar we willen af ​​van fossiele brandstoffen, ook al is dat soms een duurdere oplossing.”

Hij legt uit dat het bedrijf zich heeft aangesloten bij de Science Based Target, waarin zij zich inzetten om hun eigen CO2-voetafdruk te verkleinen.

“Een groot deel kan worden teruggedrongen door fossiele brandstoffen te vervangen door b.v. warmtepompen, dus voerden we het eerste ThermoNova-project uit in het enige hoofdmagazijn van Netto in Duitsland. In dit geval hebben we onze CO2-uitstoot met 510 ton verminderd”, zegt hij.

We hadden een partner nodig die zowel projectmanager was als de berekeningen, aannemers, producten, enz. veiligstelde. Dat is de rol van Solar geweest, en zij hebben gecoördineerd en een goede verantwoordelijkheid genomen. We hebben een goede overdracht en kennismaking met de producten gehad, en over het algemeen hebben we een zeer vlotte samenwerking gehad. Bjarne Dahl, Operationeel Manager bij Salling Groupg Group
/globalassets/shared/climate-and-energy/industrial-solutions/salling-group/img_5517_1500x650.jpg

Het project bestaat uit twee ThermoNova-warmtepompen met een totaal vermogen van 880 kW, waarbij Solar projectmanager was.

De keuze viel onder meer op de producten van ThermoNova, omdat deze, zoals sommige van de weinige, een natuurlijk koelmiddel en een hoge COP bieden.

"We hebben in de groep besloten dat we alleen natuurlijk koudemiddel zullen gebruiken, dus ThermoNova was een goede keuze", legt Bjarne Dahl uit, die verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering bij Salling Group.

“We hadden een partner nodig die zowel projectmanager was als de berekeningen, aannemers, producten, enz. veiligstelde. Dat is de rol van Solar geweest, en zij hebben gecoördineerd en een goede verantwoordelijkheid genomen. We hebben een goede overdracht en kennismaking met de producten gehad, en over het algemeen hebben we een zeer vlotte samenwerking gehad", zegt Bjarne Dahl.

Salling Group heeft Solar ook gekozen als leverancier voor hun kleinere warmtepompprojecten, waarbij alle Netto-winkels in Denemarken, Duitsland en Polen warmtepompen moeten laten installeren.

Andere klanten met een ThermoNova-oplossing

Case ThermoNova warmtepompen

Hotel VejleFjord verbetert CO2-boekhouding

Hotel VejleFjord heeft zijn CO2-uitstoot in slechts drie jaar tijd met 1000 ton verminderd. Een groot deel is te wijten aan de overstap van gas naar warmtepompen. Een belangrijke stap in de richting van het streven naar koolstofneutraliteit tegen 2030.
Lees meer over het project
Case ThermoNova warmtepompen

Industriële warmtepompen bij ECCO

De schoenengigant ECCO heeft zijn hoofdkantoor en magazijn in Tønder energetisch gerenoveerd. Fossiele brandstoffen zijn vervangen door energie uit warmtepompen, die aanzienlijk minder CO2 uitstoten. Een stap in de richting van de ambitie om tegen 2024.
Lees meer over de oplossing
Contact

Lees meer over ThermoNova

Zou een ThermoNova warmtepomp een oplossing voor jou kunnen zijn? Je kan altijd contact opnemen met onze vakkundige medewerkers om de mogelijkheden te bespreken. Meer informatie over industriële warmtepompen en contactinformatie vind je hier.
Naar contactgegevens